Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

О нама

Адвокатска комора Чачка основана је 8. октобра 1972.год.

Пре оснивања ОАК Чачак, адвокатура је по Закону о адвокатури из 1957. године била организована тако што су коморе осниване за подручје република и за подручје Војводине, а 1971. године након ступања на снагу Закона о адвокатури и другој правној помоћи, у коме је највећа новина била оснивање комора за подручје једног или више Окружних судова, основане су основне адвокатске коморе, између осталих, и Чачка.

Тадашњом одлуком Адвокатске коморе Србије, било је одређено да се за подручје Окружних судова у Краљеву, Новом Пазару, Чачку и Ужицу, оснује Основна адвокатска комора. Оснивачка скупштина одржана је 8.10.1972. године у Чачку, а за првог председника изабран је сада пок. адвокат Љубомир Михаиловић – Беко из Чачка. Адвокат Љубомир Михаиловић, био је касније биран и за председника АК Србије. На подручју које је тада обухватала Основна адвокатска комора Чачка, било је уписано 80 адвоката. Први потпредседници коморе били су Мићо Ковачевић из Ужица и Предраг Марковић из Краљева, који је у следећем мандату изабран за председника коморе.

Сада АК Чачак има уписаних преко седам стотина адвоката и такође, велики број адвокатских приправника.

Доношењем Закона о адвокатури и служби правне помоћи из 1976. године, учињена је измена у погледу оснивања основних адвокатских комора, и уместо оснивања комора за подручје једног или више Окружних судова, предвиђено је оснивање комора за подручје једног или више региона међуопштинских регионалних заједница. Статутом АК Србије одређено је оснивање ОАК са седиштем у Чачку за подручје региона Титово Ужице и Краљево. Оснивачка скупштина одржана је 7.04.1979. године у Чачку, и од тада, ова комора покрива највећу територију јер обухвата подручја Окружних судова Крушевца, Новог Пазара, Краљева, Чачка и Ужица.

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.