Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

Деца и изазови дигиталног окружења

Поштовани/Поштована,
 
Задовољство нам је да Вас обавестимо да Институт за криминолошка и социолошка истраживања, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Правосудном академијом, организује XXXIII Међународни научни скуп на тему „Деца и изазови дигиталног окружења“. Скуп ће се традиционално одржати на Палићу, 16-17. јуна 2022. године.
Као и претходних година, за све детаљне информације у вези са смештајем и котизацијама, будите слободни да се директно обратите агенцији CELEBRINA TRAVEL, Београд, Обилићев венац бр. 18-20, локал 5.20, тел/факс: 011/328-15-91, моб. 063/318-615, е-маил: cecajocic@eunet.rs
У наставку Вам укратко прослеђујемо основне информације у вези са темама које ће бити излагане на скупу, као и Програм рада.
*****
 
Убрзан развој информационо-комуникационих технологија, у садејству са „новом реалношћу“ креираном у контексту пандемије изазване вирусом COVID 19, изместио је значајан део активности деце у дигитално окружење, укључујући ту како образовање, тако и слободно време. Размере и брзина којом се одиграо овај процес, отворили су питање припремљености саме деце, њихових родитеља, запослених у образовном и систему социјалне заштите, на изазовe које та транзиција носи са собом, укључујући и следеће:
 
1.      Резултати и постигнућа у процесу учења, здравствене консеквенце условљене мањком физичке активности, као и оне у домену психичког здравља, везане за измењене модалитете социјализације, само су нека од поља утицаја дигиталног окружења.
 
2.      Један од најзначајнијих изазова, јесте и повећан ризик од виктимизације, како у контексту говора мржње, претњи, уцена и дискриминације којима су деца изложена у онлајн окружењу, тако и кроз употребу овог окружења за врбовање деце за потребе сексуалне и других видова експлоатације, како у дигиталном, тако и у конвенционалном окружењу.
 
3.      Најзад, ове промене су отвориле и питање спремности полиције, јавног тужилаштва и судова да одговоре на изазове успостављања механизама олакшаног пријављивања, ефикасније истраге и процесуирања кривичних дела извршених у дигиталном окружењу.
 
4.      У фокусу мора бити и употреба дигиталних технологија као алата усмерених на елиминацију или смањење секундарне виктимизације у поступцима у којима се деца, односно малолетници јављају у својству оштећеног или сведока.
 
5.      На крају али не најмање важно, потребно је даље истражити  капацитете савремених технологија у контексту унапређења услова боравка и садржајности третмана у заводима за извршење кривичних санкција, али и у контексту одржавања и унапређења квалитета породичних веза, било да је раздвојеност чланова породице узрокована лишењем слободе родитеља и/или детета.
*****
У нади да ћете прихватити наш позив, срдачно Вас поздрављамо.
Организациони одбор
Институт за криминолошка и социолошка истраживања

Institute of Criminological
& Sociological Research
Gračanička 18
11 000 Beograd
Serbia
P: + 381 11 2625 425
F: + 381 11 2635 799
E: krinstitut@gmail.com
http://www.iksi.ac.rs/

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.