Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

PISMO ČLANOVIMA ADVOKATSKE KOMORE

Poštovani,

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na svom internet portalu objavilo nacrt zakona o Nacionalnom DNK registru. Na javnoj raspravi povodom ovog nacrta zakona, veštaci koji se bave forenzičko-genetičkim (DNK) analizama iz praktično svih ostalih ustanova (Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta i Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, DNK centar iz Beograda, Institut za sudsku medicinu Kliničkog centra Vojvodina, Zavod za sudsku medicinu u Nišu i BIA) ukazali su na brojne probleme koji opterećuju ovaj nacrt do mere da će njegovo donošenje unazaditi široko postavljenu i dvadeset godina razvijanu praksu ovog tipa veštačenja u našoj zemlji, monopolišući forenzičko-genetička veštačenja u forenzičkoj službi MUPa. Ovime će se, svakako, ugroziti postignuti nivo zaštite ljudskih prava u Srbiji, a posebno prava okrivljenog u sudskom postupku.

Kako bismo sprečili da se to dogodi, na Sekciji za medicinsku genetiku Društva genetičara srbije, osnovali smo radnu grupu koja je pripremila primedbe na ovaj nacrt zakona, ukazujući ne samo na obilje terminoloških grešaka i nejasnoća, već i na brojne abuzivne članove ovog nacrta zakona. Takođe, konsenzusno smo odlučili da zatražimo od Ministarstva unutrašnjih poslova da ovaj nacrt zakona povuče iz dalje procedure, te da na ozbiljniji način pristupi ponovnoj izradi nacrta ovog zakona.

U prilogu Vam dostavljamo svoje primedbe na nacrt zakona, kao i pismo koje ćemo uputiti Ministru.

Ceneći autoritet Advokatske komore Čačka u pravosudnom sistemu naše zemlje, ali i veliki društveni značaj vašeg udruženja, molimo vas da podržite ovu našu inicijativu, i u tom cilju upoznate članove svoje komore sa dokumentima koje vam u prilogu dostavljamo.

Pismo

MUP-2016-nacrtzakonadnkv-4-4predlog-promena-20161123

S poštovanjem

Prof. dr Oliver Stojković

Stalni sudski veštak

za oblast forenzičko-genetičkog veštačenja

ispred Sekcije za medicinsku genetiku Društva genetičara Srbije…

SRODNE OBJAVE

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.