Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

Saopštenje Foruma privrednika Čačak

Saopštenje za medije

Forum privrednika Čačka je organizovao Okrugli sto 16.decembra 2014.godine na temu: Zakon o javnom beležništvu. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja koja čine Forum privrednika Čačka i predstavnici Regionalne Advokatske komore Čačak.

Sastanku se nisu odazvali:

  • Javni beležnik Grada Čačka,
  • Poslanici  Narodne Skupštine Srbije kao predstavnici zakonodavne vlasti
  • Predstavnici sudske vlasti
  • Predsednici odborničkih grupa stranaka koji imaju odbornike u Skupštini grada Čačka,
  • Predstavnici RPK Kraljevo

Forum privrednika Čačka je nakon tri meseca primene novog Zakona o javnom beležništvu, seta pratećih Zakona i podzakonskih akata, uočio probleme koji su vezani za:

  • Neprimereno  poskupljenje troškova overe dokumenata koji su vezani za prometne pokretnosti, statusne promene i  druge pravne poslove
  • Otežan pristup postupku overe zbog malog broja javnih beležnika i komplikovane procedure, bez poboljšanja stepena pravne sigurnosti
  • Izmeštanje dela budzetskih prihoda i transfer javnih ovlašćenja prema javnim beležnicima bez adekvatne nadoknade budzetu Republike Srbije što je ne prihvatljivo u vreme krize u kojoj se nalazimo.

Zato snažno podržavamo stručnu i javnosti dostupnu raspravu koja je pokrenuta protestom advokata. Čvrsto verujemo da se razmumnim izmenama spornih zakonskih propisa može naći rešenje problema u kome se sada nalazi naš pravosudni sistem. Potpuno podržavamo sve one koji se zalažu za izmenu i bolje formulisanje odredaba Zakona o javnom beležništvu i pratećih Zakona u skladu sa Evropskim standardima, tradicijom i potrebom našeg društva.

 

Izvršni odbor Foruma privrednika

Vladan Čvrkić, predsednik

Zoran Tomašević, direktor

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.