Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

35. Видовдански сусрети адвоката Србије

Дана 24.06.2023.године, у Крушевцу, у присуству великог броја гостију и око 200 адвоката, традицоинално су обележени 35.Видовдански сусрети адвоката Србије.

Свечана академија одржана је у Крушевачком позоришту где су присутне поздравили представник Града Крушевца И председници АК Чачак и АК Србије.

Након поздравних говора, маестралном глумом Љубивоја Тадића, изведена је монодрама Арчибалда Рајса ”Чујте Срби” и положен венац на споменик Косовским јунацима.


Говор Председника АК Чачак, адв. Миодрага Алексића:

35. Видовдански сусрети адвоката Србије

24.06.2023.

ВИДОВДАНСКИ СУСРЕТИ АДВОКАТА 2023

        

Поштовани и драги гости, поштоване колегинице и колеге,

Већ 35 година састајемо се у Крушевцу, поводом Видовдана, у част косовских јунака и страдалника који су положили своје животе за слободу народа и слободу наше Државе.

Ретке су биле године када смо се састајали растерећени, без притиска и забринутости за услове рада адвоката и за правну сигурност, које смо тако жељни, али сваке године смо се растајали са надом и очекивањем да ће догодине бити боље.

Стварност је на жалост другачија.

Данас је свечаност и прилика да се дружимо, али и да разговарамо о свим актуелним темама.

Ове године састајемо се подељени, можда више него икад до сада и са стрепњом за даље функционисање и опстанак наше организације.

Подељени смо, као што је подељено и читаво друштво, јер различито гледамо на лоше појаве које се свакодневно афирмишу у пракси, иако се декларативно у свим документима, Законима и јавним наступима, залажемо за владавину права, хуманизам и за поштење.

Живимо и радимо у времену, када институције углавном не функционишу онако како је то Уставом и Законом прописано, већ онако како то, од случаја до случаја, неко од тих институција очекује.

Можда нам то у неким случајевима погодује, али је потпуно извесно да је таква пракса неприхватљива.

Ово нарочито илуструју честе измене правних ставова у поступању судова, као и крајње упитна пракса Уставног суда, која је у случају адвокатуре у кратком времену измењена по питању оцене уставности и законитости начина избора председника Адвокатске коморе Србије.

Сви смо сведоци незадовољства и подељености коју је међу нама изазвала промена правног става ВКС, у вези тзв. масовних банкарских спорова, а свесни смо и последица одлуке Уставног суда о неуставности начина избора председника АКС, како је то још увек важећим Статутом АКС прописано.

Уставни суд је, овога пута, такву одлуку донео, мада је претходно одбио да поступа по истоветној иницијативи, сматрајући да је то питање искључиво унутрашња ствар наше организације.

Иако сам лично и тада и сада, сматрао и сматрам, да је садашњим Статутом прописани начин избора председника АКС погрешан, јер је неразумно и неприродно да избор потпредседника буде престижнији и важнији догађај од избора председника наше националне организације, не могу се отети утиску да је ово питање из непринципијелних разлога измештено из оквира адвокатуре и да је у функцији дестабилизације и нарушавања јединства и снаге  адвокатске организације.

Наравно, ми као легалисти, поштујемо одлуке судова, без обзира каква су наша правна уверења у вези са тим питањем и због тога је покренут поступак измена Статута АКС, између осталог и у делу одредаба оспорених од стране Уставног суда.

Дестабилизацију наше организације чине и најбројнији међу нама – колегинице и колеге које управљају Адвокатском комором Београда,  јер из потпуно непринципијелних разлога опструишу рад националне Коморе, не уплаћују члански допринос Адвокатској комори Србије и на тај начин свима нама шаљу поруку да и ми, у осталим регионалним Коморама, престанемо са испуњавањем своје Законом и Статутом прописане обавезе, што би у случају таквог поступања довело до престанка рада органа АКС са свим последицама, које би такво стање произвело.

Једна од таквих последица била би и немогућност организације и одржавања данашње манифестације.

Све ово адвокате посебно забрињава, када се посматра у контексту надирућег надриписарства и преноса јавних овлашћења у неразумном обиму из судова и других државних органа, у предузетничке канцеларије Јавних бележника и Јавних извршитеља. Ови процеси развлашћивања традиционалних државних институција и распродаја јавних овлашћења, уз непрестано нарушавање уставног положаја адвокатуре, попримају обележја насиља над свима нама.

Над нама адвокатима и грађанима врши се још и својеврсно дигитално насиље, јер се без озбиљне припреме друштва намећу искључиво електронски облици комуникације са јавним службама и државним органима, који се веома често не могу остварити због њихове техничке неприпремљености и необучености становништва за овај вид комуникације.

Свеколико насиље у јавном простору је до те мере присутно да се чак може говорити о елементима пропаганде различитих облика насиља, почев од вербалног, језичког, културног, па све до физичког насиља, коме су све генерације и сви узрасти, изложени путем медија и у свакодневном животу.

Последњи трагични догађаји, само су последица разних експерименталних и неодговорних тумарања у различитим областима организације Државе и друштва, укучујући пре свега медије, просвету, полицију и правосуђе.

Наравно и у претходном периоду адвокатура је одолевала разним, можда још већим изазовима од ових који су пред нама, па ћемо наћи начина да се погледамо у очи, потписнемо личне суревњивости и да као неимари сачувамо и дограђујемо своју кућу која се зове Адвокатска комора Србије, заједно са регионалним Адвокатским коморама у њеном саставу.

Ми у Адвокатској комори Чачак смо на сталном задатку да наша Комора буде сигурна, професионална кућа свим нашим члановима који се придржавају Кодекса професионалне етике адвоката, без обзира на њихову националну, верску или политичку припадност и трудимо се да овај задатак испуњавамо.

Без самосталне, независне, одговорне и саморегулирајуће адвокатуре, није могуће замислити озбиљно и демократско друштво, тако да је наш задатак у будућем периоду афирмација ових вредности.

Уверен сам да ћемо у наредном периоду, у том правцу, сви дати свој допринос и млађим генерацијама адвоката пружити прилику да на том задатку буду бољи од нас.

Све вас још једном поздрављам у име Адвокатске коморе Чачак, са жељом да уживате у наставку програма, који је Крушевачко позориште данас припремило за нас.

 

Председник АК Чачак
Адвокат Миодраг Алексић

SRODNE OBJAVE

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.