Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

АКС: Извештај са састанка УО АКС у проширеном саставу 12.11.2014.

Извештај са састанка УО АКС у проширеном саставу 12.11.2014.

У Пожаревцу је данас, 12. новембра 2014. године одржана 11. ванредна седница Управног одбора Адвокатске коморе Србије, на којој су анализиране досадашње активности управног одбора коморе и комора у саставу АКС, као и активности носилаца функција у свим адвокатским коморама.

Сви договори са претходне, 10. седнице, извршени су или је у току њихова реализација. Ту се, пре свега, мисли на прибављање информација о приходима по основу судских такси, које су остварили сви основни судови на територији Републике Србије. Ове информације прибављене су за подручје адвокатске коморе Пожаревца, Чачка и Зајечара. У току је прибављање ових података за остале коморе.

У складу са одлуком са претходне седнице, интензивиране су међународне активности и то тако што су припремљени извештаји за Међународну унију адвоката, ЦЦБЕ и ИБА, у коме су наведене детаљне активности свих адвокатских комора у Србији, од почетка протеста 17.09.2014. године и указано на облике помоћи које ове професионалне асоцијације могу и треба да пруже адвокатури Србије, кроз упућивање дописа Председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу и одржавању састанка са њим.

Председник и потпредседник адвокатске коморе Србије одржали су састанак са господином Хајнц Вилхелмом, амбасадором СР Немачке у Београду, који их је обавестио да се СР Немачка и невладина организација ГИЗ дистанцирају од начина на који је у Србији уведен јавнобележнички систем. Том приликом амбасадор Вилхелм је изјавио да Влада Немачке не стоји иза начина увођења јавнобележничког система у Србији.

У оквиру наставка међународних активности најављен је састанак са званичницима амбасаде САД у Београду данас, 12.11.2014.

Анализирајући оправдане примедбе које су изнете у погледу неједнаког поступања појединих адвокатских комора и поштовања минимума рада који је утврђен на Скупштини АКС 13.09.2014., једногласно је заузет правни став да је минимум рада, који је утврђен тог датума, јединствен за све адвокатске коморе у Србији. Све коморе су дужне да га поштују, са напоменом да сва евентуална раније донета упутства, пре 13.09.2014., које садрже другачије одредбе у погледу минимума рада, престају да важе даном усвајања јединственог упутства.

С тим у вези, све адвокатске коморе у саставу АКС ће у дисциплинским поступцима, који се воде због кршења Одлуке скупштине АКС о протесту адвоката са обуставом рада, поступати по хитном поступку и нарочито је наглашено да све адвокатске коморе морају да поступају јединствено и експедитивно. Свако другачије поступање и одлагање доводи у неравноправан положај све адвокате у Србији, што је неприхватљиво и наноси штету протесту адвоката и остваривању оправданих захтева адвокатуре.

У погледу активности у току наредне недеље, договорено је следеће:

• Одмах упутити писмо Министру финансија Душану Вујовићу са захтевом да се наставе започети преговори, ради регулисања пореског положаја адвоката и прецизирања већ понуђеног текста споразума са састанка 06.11.2014.
• Упутити захтев Председнику Владе Александру Вучићу да се одмах приступи преговорима између Владе Републике Србије и АКС, због недопустиво дуге толеранције застоја у раду судова и непособности министра Селаковића да реши настале проблеме, а у циљу реализације захтева протеста адвоката и утврђивања заједничких предлога за измене спорних закона, који би били упућени Народној Скупштини на разматрање и усвајање по хитној процедури.
• Упутити захтев Председнику Владе Александру Вучићу за смену Николе Селаковића, Министра правде, због јавно исказаног незнања приликом образлагања предлога закона у Скупштини РС, када је посланицима изјавио да један грађанин чека изрицање ослобађајуће пресуде због обуставе рада адвоката 51 дан (иако је морао знати да према одредбама Законика о кривичном поступку за изрицање није потребно присуство ни јавног тужиоца, ни браниоца), чиме је поред незнања, демонстрирао и да је злоупотребио функцију на којој се налази, јер је прибавио информацију на коју није имао право и ту информацију јавно употребио, чиме је угрозио независност Суда и нарушио углед адвокатуре као професије, а што је у више наврата поновио и у другим поступцима током трајања протеста адвоката.
• Све адвокатске коморе у саставу АКС организују трибине на којим ће бити разматране теме везане за протест адвоката, на које ће, поред чланова адвокатских комора, позвати и угледне стручњаке, професоре правних факултета, судије, тужиоце, психологе… ради упознавања чланова комора и јавности са циљевима протеста. На трибине ће бити позивана и средства јавног информисања.
• Упутити позив свим члановима АКС да се укључе у рад органа коморе, кроз учешће на трибинама, припрему одређених иницијатива и прибављање података од значаја за наредне активности адвокатуре у току протеста.
• Организовати протестна окупљања на територији свих адвокатских комора у Србији, по могућству истог дана, у више градова, у исто време.
• Обавезују се председници адвокатских комора да све напред наведене активности међусобно, и у сарадњи са АКС, координирају и доставе календар и опис активности.

SRODNE OBJAVE

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.