Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEDJENJU

Poštovane kolege,

U prilogu dostavljamo predlog izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i pratećih propisa, koje imaju za cilj, pre svega, i samo oduzimanje ekskluzivnosti javnim beležnicima za sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti, naslednih i porodičnih ugovora.
Jednostavno, naš zahtev je da i advokati to mogu da rade, a da javni beležnici samo  urade formalni deo (ad solemnitatem) čime bi ugovor sačinjen od strane advokata poporimio formu javne isprave. Naš zahtev je proširen i na deo privatnih isprava gde bi javni beležnici vršili samo overu potpisa (legalizaciju), naročito kada su ta dokumenta sastavljena od strane advokata. U svakom slučaju radne grupe koje su radile na ovim predlozima, pre svega, su imale  u vidu činjenicu da je neophodno izmeniti čitav niz odredaba kako bi do kraja bili artikulisani naši zahtevi.
Posebno ukazujemo na to da je, po našem mišljenju, potrebno izmeniti i javno beležničku tarifu koja za građane Srbije, kao i pravna lica predstavlja ozbiljan problem kada je u pitanju pristup pravdi i to cenzusni.
U atačmentu ćete primetiti da se nalazi i predlog izmena i Zakona o javnim nabavkama. Sada važećim rešenjem u ovom zakonu pravna pomoć koju pružaju advokati predstavljaju predmet javnih nabavki, što je u suprotnosti sa strogim principima advokature, pre svega imajući u vidu pravo na slobodan izbor advokata i njegove ličnosti, odnos poveranja, i utvrdjenu tarifu – cenu za rad advokata što dodatno obesmišljava angažovanje advokata putem javnih nabavki.
Po ranije postignutom dogovoru, predlog izmena i dopuna su sačinile dve radne grupe formirane u okviru AK Vojvodine.
Poštovane kolege, molimo Vas da u najkraćem mogućem roku, nakon što sagledate predlog izmena i dopuna, na iste date saglasnost ili Vaše predloge za izmenu i dopunu, nakon čega će finalna verzija predloga biti prosledjena Ministarstvu pravde Republike Srbije.

PREUZMITE:

​S kolegijalnim poštovanjem
Dragoljub Djordjević, advokat
Predsednik
Advokatske komore Srbije​

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.