Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

FORENZIČKA 3D REKONSTRUKCIJA KRIVIČNOG DELA UBISTVA

Centar za forenzička istraživanja doo Novi Sad (CFI doo Novi Sad), bi želeo da Vas upozna sa forenzičkom 3D rekonstrukcijom krivičnog dela ubistva i ubistva u pokušaju vatrenim oružjem.

Forenzička 3D rekonstrukcija se vrši primenom najsavremenije laserske tehnologije i posebno za to namenjenog softvera. Forenzička 3D rekonstrukcija se koristi u situacijama kada klasična rekonstrukcija nije moguća, usled izmene lica mesta. Za forenzičku 3D rekonstrukciju je nebitno kada se događaj desio (pre mesec – dva, godinu – dve, deset, dvadeset godina…)
Osnov forenzičke 3D rekonstrukcije je snimanje lica mesta laserskim 3D skenerom. Objekti i rastojanje između objekata se snimaju sa milimetarskom preciznošću. Dobijen rezultat se obrađuje u softveru za rekonstrukciju krivičnog dela, u kom se utvrđuje putanja projektila, mesto gde je stajao oštećeni i gde je morao da stoji strelac.
Najsloženija nerešena ubistva (Topčider, npr.) nisu problem za forenzičku 3D rekonstrukciju. Ovu najsavremeniju tehnologiju koristi svega par zemalja u svetu (a Srbija je jedna od njih). Forenzička 3D rekonstrukcija je već primenjena u nekoliko predmeta u Novom Sadu i Nišu.
Forenzičku 3D rekonstrukciju na sudu prezentuju naši sudski veštaci za balistiku. Veštaci su upisani u Registar sudskih veštaka koji vodi Ministartvo pravde.

U prilogu vam dostavljam nekoliko linkova na kojima možete videti primere forenzičke 3D rekonstrukcije:

S poštovanjem,

CFI doo – Centar za forenzička istraživanja doo Novi Sad
Direktor
Nenad Šipka, dipl. ekon.
 

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.