Scroll Top
Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

Preporuke za postupanje sa regionalnim i lokalnim medijima za komore u Srbiji – petak 26.09.2014.‏

Drage kolege,

kao što ste obavešteni, naš protest se nastavlja. U medijima dolazi do nerazumevanja situacije u kojoj Vlada Srbije na predlog Ministarstva pravde stavlja van snage jedno interno uputstvo (?!).
Preko medija takve pogrešne informacije dolaze i do advokata na teritoriji cele Srbije, koji pozivaju AKS, ne znajući kako da postupe počev od sutrašnjeg dana.
Da bismo na pravi način komunicirali ciljeve našeg protesta i obezbedili adekvatnu podršku kolega advokata, preporučujemo da putem regionalnih i lokalnih medija sutra, javnost adekvatno informišete o sledećim činjenicama:
– da su sve odluke Skupštine Advokatske komore Srbije od 13.09.2014. godine na pravnoj snazi;
– da stavljanje van snage jednog uputstva, ne utiče na punovaćne odluke AKS;
– da Advokatska komora Srbije ostaje pri svojoj odluci i ne odustaje od protesta advokata sve do ispunjenja ciljeva.
– da se protestom čuva ustavno i državno uređenje Srbije i štiti interes građana Srbije;
– da kolege advokati treba da pokažu jedinstvo, koje je sada na najvišem nivou posle dugog vremena;
Svesni činjenice da smo izloženi medijskoj blokadi, nadamo se da se u lokalnim medijima može pronaći način da se građanima objasni suština našeg protesta. Iako poresku tematiku smatramo važnom, molimo da akcenat stavite na problematiku sa notarima, kojom se posebno teško narušava dignitet naše profesije. Preko lokalnih medija, običnom građaninu treba objasniti da za poslove iz oblasti prometa nekretnina, porodičnog i naslednog prava, više neće moći da se obrati advokatu u koga ima višegodišnje poverenje, već da će biti upućen isključivo na notare. Običnom građaninu treba objasniti da je država raskinula sa vekovnom praksom da se za pravnu pomoć obrati advokatu (rođaku, prijatelju, poznaniku, nekom u koga ima poverenje), već da je suprotno Ustavu pružanje pravne pomoći dala u ruke 93 osobe, izabrane pod krajnje sumnjivim okolnostima.
Posebno molimo da ne dozvolite da neobaveštenost pojedinih kolega bude razlog da se već sutra stvara privid rada sudova. Beogradska komora je obezbedila da na sudovima već sutra ujutru bude vidno istaknuto obaveštenje o nastavku protesta,  pa preporučujemo da postupite na isti način.
U slučaju da je potrebna podrška u radu sa medijima, molimo pozovite Savetnika za medije AKS Ivana Miloševića na 063/720-6365

Srdačan pozdrav!

Advokatska komora Srbije

Bar Association of Serbia

Dečanska 13/I sprat, Beograd
Dečanska str. 13/I floor, Belgrade
tel/phone +381 11 3239-072
fax +381 11 3232-203

VAŠ KOMENTAR

Privacy Preferences
Kada posetite našu internet stranicu, ona može da čuva informacije preko vašeg pretraživača iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovde možete promeniti podešavanja privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može uticati na vaše iskustvo na našoj veb stranici i uslugama koje nudimo.