Dr Dragiše Mišovića 1/2, Čačak, 32102, Srbija

Saopštenje sa sednice Upravnog odbora AK Čačak odžane 21.05.2020.

Broj:1056/20

02.05.2020.godine

Poštovane koleginice i kolege obaveštavam Vas da je 21.05.2020. godine UO AK Čačak održao svoju 293.-ću  sednicu, na kojoj su pored ostalog razmatrana i pitanja:

• način obeležavanja advokatske slave Sveti Justin Filozof 14.06.2020. godine,
  • termin održavanja redovne godišnje skupštine i
  • mere dodatne materijalne podrške članstvu.

Vezano za način obeležavanja advokatske slave, UO AK Čačak je doneo odluku da zbog primene epidemioloških mera za sprečavanje širenja virusa Covid 19 koje važe i nakon ukidanja vanrednog stanja, ne bi bilo dozvoljeno i razumno da se ove godine u zatvorenom prostoru okupljamo na način kao što smo to tradicionalno činili svih ovih godina. Zbog toga, je doneta odluka da našu esnafsku slavu obeležimo skromno u prostorijama sedišta AK Čačak, u prisustvu članova UO i Predsednika odbora advokata, bez gostiju.

Isti razlozi uslovili su da UO AK Čačak donese odluku da se redovna godišnja skupština (ranije planirana za 25.04.2020. godine) odloži za septembar/oktobar ove godine, u prvom raspoloživom terminu, a o čemu će članstvo biti pravovremeno obavešteno.

UO je razmatrao pojedinačne predloge članova UO o dodatnim merama podrške mladim advokatima do 33 godine starosti i 3 godine staža, kao i predloge za otpis članarine za vreme trajanja vanrednog stanja.  Ovi predlozi nisu dobili potrebnu većinu glasova, tako da UO nije doneo odluku o dodatnim merama materijalne podrške članstvu.

Razlozi za podeljeno mišljenje članova UO u vezi ovog pitanja uslovljeni su činjenicom da je Država na ime otklanjanja štetnih posledica vanrednog stanja, donela odluku o isplati približno 90.000,00 dinara svakom advokatu i da je već izvršila isplatu prve rate u iznosu od po 30.000,00 dinara. Pored toga, Komora je za sve naše članove izvršila uplatu premije obaveznog osiguranja od profesionale odgovornosti, u ukupnom iznosu od oko 2.400.000,00 dinara.

Komora je za sve vreme trajanja vanrednog stanja izmirivala obaveze članskog doprinosa AKS i pripadajuće troškove finansiranja “Kol centra” pri AKS za angažovanje branilaca i punomoćnika po službenoj dužnosti, advokati su za vreme trajanja vanrednog stanja, u značajnom broju slučajeva postupali pred policijom, u hitnim predmetima pred sudovima i tužilaštvima, kao i u svojim kancelarijama, tako da predlozi za dodatnu materijalnu podršku članstvu nisu dobili potrebnu većinu, a što je bio i moj lični stav.

Očekujući uslove i prvu priliku za naše okupljanje sve Vas pozdravljam i želim dobro zdravlje i poslovni uspeh.

S poštovanjem !

Predsednik AK Čačak