Др Драгише Мишовића 1/2, Чачак, 32102, Србија

С А О П Ш Т Е Њ Е (08.11.2014.)

АДВОКАТСКА КОМОРА СРБИЈЕ

Дечанска 13, 11000 Београд, Србија

Телефон: +381 11 32-39-072       Fax: +381 11 32-32-203

e-mail: komora@sbb.rs        komora@eunet.rs

Број: 1257/2014

08.11.2014.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије дана 08.1.2014. након изјашњавања свих адвокатских комора у саставу Адвокатске коморе Србије поводом пределога споразума о предузимању активности у циљу превазилажења проблема, на основу члана 66. Закона о адвокатури («Службени гласник РС» 31/2011, 24/2012-ОУС), чланова 8, 33 Статута Адвокатске коморе Србије («Службени гласник РС» 85/2011, 78/2012, 86/2013) даје

С А О П Ш Т Е Њ Е

Адвокатска комора Србије наставља протест са обуставом рада.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије констатује да је позитивно што су започели преговори између адвокатуре Србије и Министарства финансија и да је позитивно што је Министарство финансија уочило и прихватило као основане захтеве адвокатуре Србије у погледу пореског положаја адвоката. Позитивно је и то што је Министарство финансија оценило да су пореске обавезе адвоката у 2014 години повећене на незаконит начин и без икаквих економских показатеља. Зато адвокатура Србије указује да предложено повећање до 10% у укупном износу за све пореске обавезе у 2014 у односу на 2013 годину може бити предлог који ће у преговорима између Адвокатске коморе Србије и Министарства финансија довести до прихватљивог решења насталог проблема, с тим да нема основа за било какво условљавање и постављање ултиматума прекидом протеста адвоката обуставом рада.

Одлуком Скупштине Адвокатске коморе Србије од 13.09.2014. порески положај адвоката је само један од захтева адвоката и то трећи по реду.

Полазећи од одлуке Скупштине Адвокатске коморе Србије од 13.09.2014. којом је порески положај адвоката само један од протестних захтева, као и чињенице да предмет предложеног споразума је искључиво овај захтев, то се решавање овог захтева не може везивати за прекид обуставе рада адвоката док се не реше и остали захтеви из одлуке Скупштине Адвокатске коморе Србије од 13.09.2014. а чије решавање у надлежности Министарства правде, које избегава да оне захтеве који су из његове надлежности реши са адвокатима.
Због изнетог, Адвокатска комора Србије жели да питање пореских обавеза адвоката реши са Министарством финансија, као надлежним министарством у што краћем року, јер су се за то стекли реални услови, а остале захтеве жели да реши са Владом Републике Србије, јер Министарство правде, до сада није показало ни најмање воље  за решење проблема.

ПОТПРЕДСЕДНИК

АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ