Dr Dragiše Mišovića 1/2, Čačak, 32102, Srbija

SAOPŠTENJE

Advokatska komora Srbije je u permanentnoj komunikaciji sa Evropskom unijom advokata (CCBE), krovnom organizacijom svih advokatskih komora u Evropi, naročito imajući u vidu krajnje neočekivan i veoma uznemirujući razvoj događaja povodom poštovanja osnovnih principa advokatske profesije, zagarantovanih kako Ustavom, tako i međunarodnim aktima.

Povodom toga, AKS je danas imala sastanak sa drugim potpredsednikom ove organizacije gospodinom Mišel Bjanišuom koji je, inače učestvovao kao predavač i panelista na 6. konferenciji pravnika Evrope i Mediterana, koja se juče i danas održavala na Pravnom fakultetu u Beogradu, uz učešće mnogih poznatih advokata iz regiona, pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Srbije i Ambasade Francuske u Beogradu.
Gospodin Bjanišu je stari poznanik srpske advokature i veliki borac za našu uvažavanje naše profesije. Llično je izrazio negodovanje da nikoga od svojih prijatelja, srpskih advokata, nije video na ovoj konferenciji i sam je rekao da je shvatio da smo bili nepoželjni po nekoj ličnoj liniji i rekao je da će o tom veoma lošem utisku obavestiti svoju organizaciju.
Gospodin Benichou je dao punu podršku advokatima Srbije i izrazio spremnost za sve vrste pomoći  i medijaciju radi rešenja veoma ozbiljnog problema.
Podsetio je na dvomesečni protest francuskih advokata i sudija i rekao da ove dve profesije, a pogotovo advokatura, moraju sačuvati svoju autonomiju, pre svega zbog zaštite osnovnih ljudskih prava. Sa zadovljstvom je primio informaciju o najavi sveopšteg kongresa advokata posvećenog položaju advokature u Srbiji, koji će biti održan u toku oktobra u Beogradu i potvrdio svoje učešće i učešće predsednika CCBE gospodina Alda Bulgarelija.
ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE

SRODNE OBJAVE